A kutyatartás nem kis feladat akkor sem, ha kutyád már felnőtt, de még elég ifjú ahhoz, hogy játékosságával borsot törjön az orrod alá. Íme néhány fontos dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelned mindkettőtök érdekében.

Kutyák és az allergén ételek

Fontos, hogy soha ne adj és ne is hagyj hozzáférhető helyen diót, mogyorót, csokoládét, szőlőt, hagymát, mazsolát, kávét vagy ilyen tartalmú ételeket, mert ezek mérgezőek számukra. Mindenképpen állj ellen a vágyakozó kutyaszemeknek, amikor ilyen ételeket csenne tőled, ugyanis például a csokoládéból elég számára egy kisebb mennyiség, ami akár végzetes is lehet. Bár előfordulhat, hogy egy kutyának ne lesz tőle baja, azért jó, ha tudod, hogy a csokoládéban lévő kakaó nagy mennyiségben tartalmaz metilxantin alkaloidokat, amik közé tartozik a koffein és a teobromin is. Utóbbiból már egészen kis mennyiség is halálos lehet a kutya számára.

Kutyajátékok

Kedvencednek csak olyan játékokat adj, amelyek kifejezetten számára készültek. Az a játék, amely könnyen darabokra hullik nem megfelelő a kutyáknak, mert lenyelheti és ha a gyomrába jut, sok esetben csak műtéti eljárással távolítható el, amely komoly szenvedést okoz számára.

Pakold el a cipőidet, ha nem akarsz úgy kinézni, mint akit a kutya szájából szedtek ki!

Ha szeretnéd újonnan megvásárolt, kedvenc lábbelijeidet sokáig hordani, akkor jobb, ha cipős szekrényben tárolod azokat. A kölyökkutyák kifejezetten szeretnek minden mozdítható és nem mozdítható tárgyat is megrágni. Főleg, ha az éppen egy kellemesen csócsálható cipőtalp.

A garázs veszélyei

Bár sokan az időjárás viszontagságai ellen a garázsba engedik behúzódni a kutyát, nem is gondolnak rá, mennyi veszélyt rejthet. Ha jót akarsz kedvencednek, ne hagyd nyitva garázsod ajtaját és lehetőség szerint ne is engedd be oda, mert a kíváncsi ebek könnyen leránthatnak valami nehezet a polcokról, vagy belenyalhatnak mérgező anyagokba. Őszi-téli időszakban gyakran okoz komoly problémákat a fagyálló folyadék szabadon hagyása. Jó, ha tudod: a fagyálló rendkívül mérgező, de édes ízét az ebek nagyon szívesen felnyalják. Hasznosnak találtad cikkünket? Ha szeretnél még hasznos tanácsokat kapni kutya tartás és nevelés témában, olvasd el ezeket is: Kutyák védőoltásai Tévhitek a csirkeallergiáról