A kutyatartásban talán az egyik legelterjedtebb tévhit a csirkeallergiát övezi. Ebben a cikkünkben szeretnénk ezek közül néhányat tisztázni, hogy te is magabiztosabban dönthess Kedvenced tápjának megválasztásakor. 

Tévhit, hogy a csirke a leggyakoribb táplálék eredetű allergén

Felmérések szerint a bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyák közül csak minden 100. beteg panaszait okozza eleség allergia. A bizonyítottan allergiában szenvedő állatok közül pedig csupán minden 10. állat allergiás táplálék eredetű allergénekre. Sokkal gyakoribbak a különböző környezeti allergének (pollen, atkák, stb.), illetve a bolhanyál kiváltotta allergiák.

Az elmúlt évtizedben is számos kutatás foglalkozott azzal a témával, hogy melyek a leggyakoribb eleség eredetű allergének kutyák és macskák esetében.

Az eredmények tanulsága szerint, valamint a rendelőnkben végzett vizsgálatok alapján a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének.

 • marhahús (36%)
 • tej (28%)
 • búza (15%)
 • tyúktojás (10%)
 • csirkehús (9,6%)
 • birkahús és a szója (kb. 6%)

Mindent összevetve az összes allergiás kutya csupán kb. 1%-a allergiás a csirkehúsra.

TÉVHIT, HOGY A SZÁRNYAS ZSÍR VAGY A CSIRKE ZSÍR ALLERGIZÁL

A fehérjék és a zsírok nem keverendőek! A szárnyas zsír nem fehérje, nem vált ki allergiát.

A tápanyagokat az alábbi módokon csoportosítjuk:
Szervesek:

 • Fehérjék
 • Szénhidrátok
 • Zsírok
 • Vitaminok

Szervetlenek:

 • Víz
 • Ásványi sók

Azoknál a kutyáknál, akiknél eliminációs diéta során megállapítható vagy valószínűsíthető, hogy csirke fehérjére allergiásak, nem mondható ki, hogy csirke zsírra is allergiásak. Ez két teljesen különböző tápanyag.

MIT JELENT A HIDROLIZÁLT FEHÉRJE?

A hidrolizált fehérje „olyan hőkezelt fehérje, amiben a fehérjék annyira apró részekre vannak “darabolva”, hogy az immunrendszer nem érzékeli”.

MIT AZ AZ ELIMINÁCIÓS DIÉTA?

Az eliminációs diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző összetevőket ki kell iktatni az állat étrendjéből legalább 2 hónapra.
Ha eljutottunk a teljes tünetmentességig, kezdjük el apránként ismét beiktatni az étrendünkbe a gyanús ételeket (ez az úgynevezett provokációs szakasz vagy táplálék terhelés), és egy táplálkozási naplóba jegyezzük fel, hogy mikor jelentkeznek az allergiás tünetek. A megszokott táplálási szokásokhoz való visszatérés fokozatos legyen, az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakcióval járhat. Ha az allergénre fény derült, egyszer s mindenkorra zárjuk ki az állat étrendjéből.

MI A MEGOLDÁS?

A HAPPY&FIT PROFESSIONAL PLUS SENSITIVE SOR

A HAPPY&FIT Professional Plus termékei között a hipoallergén/sensitive termékek azok, amiket táplálék érzékeny kutyáknak javaslunk.
A HAPPY&FIT Sensitive termékei az egyféle állati eredetű fehérjeforrás mellett kizárólag hidrolizált fehérjéket tartalmazhatnak.

A termékfejlesztéseknek köszönhetően 2020. szeptemberétől már elérhető legújabb hipoallergén terméksorunk is: a HAPPY&FIT Superior termékek, amelyek igazán különleges összetevőket tartalmaznak.

happyfit_profplus

 

A „csirkeallergia” témával dr. Fodor Kinga állatorvossal is foglalkoztunk egy webinár során, aki közérthetően magyarázza el a témában kialakult tévhiteket. A HAPPY&FIT youtube csatornáján megnézheti a webinár videós anyagát! Rengeteg hasznos infót tartalmaz!

Hasznosnak találtad cikkünket? Akkor olvasd el ezt is:

Segítség! Kölyökkutyám van! – 1. rész

Kutyák védőoltásai