Ahogy a gyermekeknek, úgy a kutyák számára is vannak olyan oltások, melyeket életük és egészségük megóvása érdekében be kell adatni. Most összegyűjtöttük, melyek azok a védőoltások, amikre számítanod kell, ha kölyökkutyát fogadsz örökbe.

Az Állatorvos megválasztása

Először is, válassz Kedvencednek egy állatorvost, akihez félévente, vagy évente elviszed őt a szükséges oltások beadására és az esetlegesen felmerülő problémák kezelésére. Fontos, hogy olyan szakembert válassz, akinek szakértelmét elismered, mások is szívesen ajánlják és elérhető számodra, hiszen ő lesz az a szakember, aki a felmerülő kérdéseidre is választ tud majd nyújtani. Az állatorvos telefonszámát tartsd gyorsan elérhető helyen, hogy ha baj történne, azonnal segítségért tudj hozzá fordulni.
Mikor és milyen oltásokat kell megkapjon a kutyám?

A kutyák oltási és féregtelenítő programja rendelőkben

2 hetes kor : Féreghajtó

4 hetes kor : Féreghajtó

6-8 hetes kor : Parvovirus elleni oltás + Féreghajtó

8-9 hetes kor : Kombinált oltás+ Féreghajtó

10-12 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó

3 hónapos kor: Veszettség elleni oltás + Féreghajtó

6 hónapos kor: Kombinált oltás

9-12 hónapos kor: Veszettség elleni oltás + kombinált oltás+ féreghajtó

Fontos tudnivalók a kutyák vakcinázásáról

 1. A különböző fertőző betegségek elleni oltás nem kötelező, de mindenképpen ajánlott. Kötelező viszont a Veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén előírás és kötelez a veszettség elleni oltás ismétlése az első életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az első életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentől kezdve már évente kell az oltást megkapnia.
 2. Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelő immunválasz elérése céljából.
 3. Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt őrizzék meg. Minden, a praxisunkban beadott védőoltás és féregtelenítés után az adatokat számozott oltási könyvbe vezetjük.
 4. A veszettség elleni oltás mellé a tulajdonos kap egy bilétát, ezt célszerű az állat nyakörvére fűzni.
 5. Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.
 6. Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen “hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelősséget vállalni.
 7. Három évnél idősebb állatnál rendszerint egyben adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immunállapota megfelelő.
 8. Kezelhetetlen vagy támadó állatok esetén lehetőség van “kerítésen kívülről”, belövő-készülékkel oltani a kutyákat, az állat tartási helyén.
 9. Bizonyos fajták egyes fertőző betegségekre fogékonyabbak, ilyen esetben az állatorvos módosíthatja az oltások sorrendjét, vagy a beadott vakcina típusát. Vannak szintén nem kötelezően beadatható oltások, melyekről rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétől, tartási körülményeitől függ.
 10. Nagyon ritkán a védőoltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró borduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érhető el, calciumos pezsgőtablettát vagy injekciót kell az állattal itatni.
 11. A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendo. Un. széles spektrumú féregtelenítő pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután havonta adjunk féreghajtót. Több állat esetén -beleértve a macskákat is-célszerű azokat egyszerre, és azonos minőségű féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelők, hasonlóan a fokhagyma sem. A bolhaírtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különböző hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. “Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelő csupán).
 12. Különböző csonterősítő, calcium tartalmú készítményekre gyakran van igény az állattartók részéről, azonban tudnunk kell, hogy alkalmazásuk zömében indokolatlanul történik. Csakis a kutya táplálásának megbeszélése után teszünk javaslatot calcium adására

Kérdésed merült fel Kedvenced oltásaival kapcsolatban?
Fordulj bizalommal a Happy&Fit állatorvosaihoz, akik készséggel állnak rendelkezésedre!
Írd meg kérdéseid a info@happyandfit.eu e-mail címre és állatorvosaink rövidesen válaszolnak.

Hasznosnak találtad cikkünket? Ha szeretnél még hasznos tanácsokat kapni kölyökkutya tartás és nevelés témában, olvasd el ezeket is:

Segítség! Kölyökkutyám van! – 2. rész – A kölyökkutya táplálása

Segítség! Kölyökkutyám van! – 3. rész -Hogyan válassz kutyatápot?