Miért adj a kölyökkutyának kölyöktápot?

Mit okoz kölyökkutyád számára a felnőtt táp? Csak néhány betegség a sok közül: elhízás, csontfejlődési rendellenesség, ízületi problémák. Ha szeretnéd tudni, miért etesd őt kölyöktáppal, olvass tovább!

Talán az egyik legnagyobb etetési hiba, amit kedvenced ellen elkövethetsz, hogy növendék korában felnőtt kutyáknak való táppal eteted. Ez különösen veszélyes a gyorsan növő nagytestű kölykök számára, mivel a felnőtt egyedeknek szánt tápok összetétele nem igazodik a kutya növekedéséhez szükséges tápanyag- és energiaigényhez.

A hibás gyakorlat oka az, hogy a növendék tápoknak magasabb a fehérje- és energiatartalma, ugyanakkor ismert, hogy a növendékkori elhízás csontfejlődési rendellenességekhez vezet. De emellett fontos szem előtt tartaunk, hogy a gyors növekedés során a kölykök csontozata még nem szilárdult meg, nem elég erős a növekvő testsúly megtartásához, ezért a túlsúlyos kölyköknél csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki (csípőizületi diszplázia). Feltétlenül el kell kerülni a növendékkori elhízást, de erre nem a felnőtt táp etetése a megoldás. Nem szabad ugyanis elfeledkezni a kálciumról sem! A nagytestű fajtáknak készült felnőtt táp kálcium tartalma magasabb, mint a növendék kutya eledelé és a túlzott kálcium bevitel növendék korban porcképzési zavarokhoz vezethet. Ha tehát a növendék nagytestű kutyát a nagyobb kálciumtartalmú, de alacsonyabb energia és fehérjetartalmú felnőtt táppal etetjük, akkor azzal túl sok kálciumot adunk neki, ami porc fejlődési zavarokhoz vezet.

A helyes megoldás a növendék táp etetése, de az előírt, visszafogott napi adagban. A kutyák nem annyit esznek, ami nekik elég, ezért ne hagyd a jó minőségű tápot a kutyádnak szabadon enni, ne legyen előtte nagyobb mennyiség. Ez biztosan túletetéshez, elhízáshoz, vagy egyéb betegségekhez vezet.

Gyakran hallott tévhit, hogy a  növendék táptól túl gyorsan nő a kutya, ezért inkább felnőtt táppal etetik őket a felnőtt tápok alacsonyabb fehérjetartalma miatt. Az igazság azonban az, hogy a nagytestű kölyökkutyák táplálása azért tér el jelentősen a kis- és közepes testű társaikétól, mert ők fajtájuknak köszönhetően eleve kétszer olyan gyorsan nőnek ugyanazon időszak alatt.

Mi, a Happy&Fit-nél jól ismerjük a kutyák szükségleteit, ezért minden terméksorban külön termékeket ajánlunk a kölyök és felnőtt kutyáknak, ezen kívül gondoltunk az érzékenyebb, válogatós kedvencekre is.

Az alábbi termékeket kifejezetten kölyökkutyáknak ajánljunk:

Mindkét kutyatáp német táplálkozási szakértők által fejlesztették ki úgy, hogy kölyökkutyája a legmegfelelőbb táplálásban részesüljön.

Hasznosnak találtad cikkünket? Ha szeretnél még hasznos tanácsokat kapni kutya tartás és nevelés témában, olvasd el ezeket is:

Miért válassz a Happy&Fit Natural tápok közül?

Hogyan válassz kutyatápot?