Segítség! Kölyökkutyám van! – 1. rész

Aki kedveli a kutyákat, bizonyára egyet ért velünk abban, hogy egy kölyökkutya rendkívül ellenállhatatlan! Aki pedig eltökélt abban a szándékában, hogy életének lehető leghosszabb szakaszát egyetlen kutyussal ossza meg, annak nem is kérdés, hogy szeretne kedvencének már kölyök korától kezdve gazdija lenni.

E gondolat igen szívmelengető, de biztosak vagyunk abban, hogy amikor egy leendő gazdi a kölyök kutyusa szemébe néz, még nem is sejti, micsoda kihívások elé áll! Cikksorozatunkban olyan fontos kérdésekre adunk választ, melyekre elengedhetetlen gondolnod, ha kölyökkutya örökbefogadására szánod magad.

Első és legfontosabb tudnivaló: felelősséggel tartozol a kutyádért

A kutyatartás felelősséggel jár. Sokan sajnos nem is gondolnak bele abba, hogy egy négylábú kedvenc tartása és egész életén át tartó gondozása mennyi türelmet, energiát és anyagiakat emészt fel. A sok gondoskodásért cserébe természetesen olyan önzetlen szeretet kaphatsz, ami leírhatatlan, csodálatos érzés.  Ezért fontos, hogy ne feledkezz meg arról, hogy egy kutya felelős tartása megszokott életed újra ütemezését is jelenti akár a mindennapokban, akár nyaraláskor.

Eszközök, amikre biztosan szükséged lesz

Biztosíts kutyusodnak etető- és itatótálat, testméretnek megfelelő pórázat, és ha nem szeretnéd, hogy a te holmijaiddal játsszon, akkor gumi játékokat, labdákat és testméretéhez illeszkedő fekhelyet.

Lakásban tartott kölyökkutya esetén, illetve a beszoktatási időszakban jó, ha van otthon alom tál alommal, felmosórongy és egy felmosó vödör.

Kertben tartott kölyökkutya esetében ne feledkezz meg egy biztonságos házikóról sem, amely megvédi őt az időjárás viszontagságaitól.

Szobatisztaságra nevelés

Bár „használati utasítást” biztosan nem kapsz négylábú új társadhoz, vannak aranyszabályok, amelyekkel jobb tisztában lenned. A szobatisztaságra nevelést már a kiskutya 8-12 hetes korában el kell kezdened.

A szobatisztaságra nevelés első lépései

kolyokkutya-szobatisztasagra-neveles

Jelölj ki számára egy helyet, ahol el szabad végeznie a dolgát. Ez legyen a házon kívül egy meghatározott hely, de természetesen a házon belül egy kijelölt alomtál is lehet a célhely. Amikor legközelebb aktuális, mutasd meg neki az utat erre a helyre. Miután elvégezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd például Happy&Fit jutalomfalatokkal!

Napirend felállítása

Ugyanúgy, ahogy a kisbabáknál, a legfontosabb feladat, hogy napirendet, rendszerességet vigyünk a kutyus életébe. Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz és jobban tudja kontrolálni szükségleteit.

kolyokkutya-napirendre-neveles

Amikor kicsi, az alábbi időszakokban mindig vidd a kijelölt helyre:

  • Reggeli sétáltatáskor,
  • alvások után,
  • minden étkezés után,
  • ha hosszabb ideig egyedül van, miután hazaérsz,
  • közvetlenül lefekvés előtt.

Ha minden nap, a nap ugyanazon szakaszában viszed ki őt, mindkettőtök számára kellemes rendszerességre szoktatod.

Jelek, amikből tudhatod, hogy kutyádnak ki kell mennie:

  • körbe-körbe szaladgál,
  • feszült pofával bámulja az ajtót

Használj parancsszót!

Tanítsd meg neki, hogy akkor végezze a dolgát, amikor a parancs elhangzik.

A tanítás menete, hogy először, amikor láthatóan elkezdi végezni a dolgát, mondd neki a parancsszót, majd dicsérd meg, jutalmazd Happy&Fit jutalomfalatokkal!

Ha ezt minden alkalommal alkalmazod következetesen, eljön az az idő, amikor a befektetett energia meghozza gyümölcsét, és a parancs elhangzása után fogja elvégezni a dolgát.

Barikádok a jó baráti viszony fenntartásához

Amíg négy hét el nem telik balesetmenetesen, addig sajnos nem nyilváníthatod őt szobatisztának!

Ha a szobatisztaság elérése előtt időnként magára hagyod kölyökkutyád, a helyzet erősen előidézi a problémás foltok megjelenésének lehetőségét. Ennek kivédésére állíts fel barikádokat, amivel kontrollálni tudod, hogy mely helyek azok, amit nem tud elérni. Ezek legyenek olyan helyek, amik különösen érzékenyen érintenének téged, ha a baleset ott következne be.

Takarítás, szagtalanítás

Ha nem sikerült a megfelelő helyre piszkítania, alaposan takaríts fel utána, hogy elkerüld a szag miatti visszajárást.

TÉVHITEK

Késleltetett szidás

Egyedül hagytad Kedvencedet a lakásban és mire hazaértél, bepisilt? A legnagyobb hiba az, ha ilyenkor megbünteted, mert ő abban a percben nem fogja tudni, hogy miért kapja a szidást. Ezt hívjuk késleltetett büntetésnek, ami az időzítés miatt teljesen hibás cselekedet.

Beledörgölöm az orrát az ürülékbe

Semmi értelme és a vége az lesz, hogy félni fog tőled! Légy nagyon türelmes, ez egy hosszú tanulási periódus.

De akkor mégis hogyan csináljam?

Ha észreveszed, pont akkor, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, nyakörvén keresztül húzd fel, és határozottan mondd neki „Nem!”. Vigyázz, ne ijessz rá nagyon. Majd gyorsan vidd ki, és hagyd, hogy befejezze a dolgát. Ezután dicsérd meg őt.

Ha szeretnél még hasznos tanácsokat kapni kölyökkutya tartás és nevelés témában, olvasd el ezeket a cikkeinket is:

Segítség! Kölyökkutyám van! – 2. rész – A kölyökkutya táplálása

Segítség! Kölyökkutyám van! – 3. rész -Hogyan válassz kutyatápot?