Segítség! Kölyökkutyám van! – 2. rész – A kölyökkutyák táplálása

A kutyák éppen olyan egyediek, mint az emberek. Kicsi, nagy, öreg, fiatal. Ettől függetlenül abban megegyeznek, hogy mindegyiküknek teljes értékű megfelelő összetételű tápra van szüksége. Mégis az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt támaszt.

Ez kölyökkorban a legfontosabb. Lássuk, mire kell figyelned, ha kölyökkutyát fogadsz örökbe.

A kölykök energiaigénye közel kétszerese lehet a felnőttekének, azonban előállhat az az eset, hogy gyomorkapacitásuk nem engedi felvenni azt a mennyiségű tápot, amelyben a tápanyagmennyiség fedezi az igényüket, kivéve, ha a tápot kimondottan így állították elő.

Amikor tápot választasz, olyat válassz, amely magas emészthetőségű, tápanyagokban gazdag, 100% komplett prémium formula a növekedéshez. Ezek a kiváló minőségű formulák tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, melyek kutyád egészséges fejlődéséhez szükséges.

A Prémium formula etetésének előnyei:

  • rendkívüli izommunka
  • fényes tömött bunda
  • egészséges, bor, csontok és fogak
  • kis mennyiségű kemény széklet
  • vidám, egészséges hangulat
  • játékosság
  • tiszta csillogó szemek

A kölyökkutyád az első hónapban növekszik a leggyorsabban. Az immunrendszer fejlődik, a csontok növekednek, az izomzat erősödik. Ennek a növekedési intenzitásnak a tápanyagok pontosan meghatározott összetételére van szüksége. Hogy biztos lehess benne, hogy a kiskutyád igényeinek megfelelő táplálékot kap, mely megőrzi egészségét és biztosítja jólétét, a következőket kell szem előtt tartanod:

A kölykök táplálása

A kölyköket a választástól négy hónapos korukig az etetési táblázatnak megfelelően 2-szer, 3-szor kell etetni, majd négy hónapos koruk után kétszer, szabályos időközönként. Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss víz.

Több energia – több fehérje

Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnőtt társaiknak. Ebben az időszakban a fokozott mértékű növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minőségű állati eredetű fehérje hozzájárul az új szövetek kialakulásához.

Eltérő méret-eltérő igények

Nem minden kölyöknek egyezik a tápanyagigénye ezért fontos a kutya tápot kutyád testmérete szerint megválasztani.

Ha kistestű kölyökkutyád van…

…akkor neki egy kilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája (gyorsabb az anyagcseréje), hamarabb éri el kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestű fajták.

A kistestű fajták nagyobb arányú a fehérje, zsír, kalcium és foszfor igényük, melyet szervezetük a csontok növekedésére, valamint az izmok és egyéb szövetek fejlődésére fordít. Tehát, ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, ami kimondottan a kistestű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét biztosítod számára.

A kistestű kölyköknek van még egy jellegzetessége: kis száj, és kis gyomor. Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis granulátumokból állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú formula biztosítja, hogy ezek a kölykök teljes értékű és kiegyensúlyozott tápot kapjanak, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy kisméretű gyomruk csak kis mennyiségű táplálékot képesek befogadni.

Ha közepes testű kölyökkutyád van…

…akkor neki kissé magasabb az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk, mint a nagytestűeknek. Ezek a fajták a nagytestű kutyákhoz képest hamarabb érik el a kifejlett kori testtömegüket, várhatóan 12-18 hónapos korukban.

A közepes testű kölyköknek szükségük van fehérjére, zsírra, kalciumra és foszforra, hogy fedezzék a csontok, izmok, és egyéb szövetek fejlődésének igényét. Ezekből a tápanyagokból számukra többet kell biztosítani, mint a nagytestűek esetében, Tehát, ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a közepes testű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez és anyagcseréjéhez szükséges összetételű tápanyagot biztosítod számára.

Ne feledd: a kölyköknek kis gyomruk van. Fontos, hogy tápanyagban gazdag tápot kapjon, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthat a teljes értéku, megfelelően összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

Ha nagytestű kölyökkutyád van…

…akkor neki alacsonyabb a metabolizációs rátája, mint a kisebb testű fajtáké. Mivel növekedése nagyobb mértékű, kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el, később, mint a kisebb fajták, így számukra kisebb energiát kell biztosítani.

A nagytestű kölykök egy sor nagymértékű változáson megy keresztül. Tény, hogy a nagytestű fajták általában gyorsabban nőnek, mint kistestű társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlődéshez vezethet. A nagytestű kölykök igényeit a kisebb mennyiségű kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak túl gyorsan növekednek, mely csontfejlődési, vagy ízületi problémákhoz vezethet. Az o esetükben a cél, egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor, és ez az összeállítás a nagytestű kölykök igényeinek felel meg.

Hasznosnak találtad cikkünket? Akkor olvasd el ezeket is:

Segítség! Kölyökkutyám van! – 1. rész

Segítség! Kölyökkutyám van! – 3. rész -Hogyan válassz kutyatápot?