Szobatisztaságra nevelés

szobatisztatasag
Bár „használati utasítást” nem kapunk négylábú új társunkhoz, vannak aranyszabályok, amelyekkel jobb tisztában lenni és leginkább „szobatisztának lenni”. :)
 
szobatisztatasag1

Szobatisztaságra nevelés

Mikortól érdemes?

Akkor kell elkezdeni a szobatisztaságra szokatást, amikor a kiskutya 8-12 hetes.

Melyek a kezdőlépések? 

Jelölj ki egy helyet, ahol el szabad végeznie a dolgát. Ez jellemzően a házon kívül egy meghatározott hely, de természetesen a házon belül egy kijelölt alomtál is lehet a célhely. Amikor legközelebb aktuális, mutasd meg neki az utat erre a helyre.Miután elvégezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd!

Napirend felállítása

Ugyanúgy, ahogy a kisbabáknál, a legfontosabb feladat, hogy napirendet, rendszerességet vigyünk a kutyus életébe.
Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz, és jobban tudja kontrolálni. Amikor kicsi, az alábbi időszakokban mindig vidd a kijelölt helyre:

Reggeli sétáltatáskor, alvások után, minden étkezés után, ha hosszabb ideig egyedül van, miután hazaérsz, közvetlenül lefekvés előtt.

Ha minden nap, a nap ugyanazon szakaszában viszed ki őt, mindkettőtök számára kellemes rendszerességre szoktatod.

Néhány jel, ami azt mutatja, hogy kutyádnak ki kell mennie: körbe-körbe szaladgál, vagy ha feszült pofával bámulja az ajtót.

Használj parancsszót!

Tanítsd meg neki, hogy akkor végezze a dolgát, amikor a parancs elhangzik.

A tanítás menete, hogy először, amikor láthatóan elkezdi végezni a dolgát, mondd neki a parancsszót, majd dicsérd meg, jutalmazd jutalomfalattal.

Ha ezt minden alkalommal alkalmazod következetesen, eljön az az idő, amikor a befektetett energia meghozza gyümölcsét, és a parancs elhangzása után fogja elvégezni a dolgát.

Barikádok a jó baráti viszony fenntartásához J

Ha magára hagyod őt, az erősen előidézi a problémás foltok megjelenésének lehetőségét. Amíg négy hét el nem telik balesetmenetesen, addig nem nyilváníthatod őt szobatisztának. Állíts fel barikádokat, amivel kontrollálni tudod, hogy mely helyek azok, amit nem tud elérni. Ezek legyenek olyan helyek, amik különösen érzékenyen érintenének téged, ha a baleset ott következne be.

Takarítás, szagtalanítás

Ha nem sikerült a megfelelő helyre piszkítania, alaposan takaríts fel utána,  hogy elkerüld a szag miatti visszajárást.

TÉVHITEK

Késleltetett szidás

Egyedül hagytad Kedvencedet a lakásban és mire hazaértél, bepisilt. A legnagyobb hiba az, ha ilyenkor megbünteted, mert ő abban a percben nem fogja tudni azt, hogy miért kapja a szidást. Ezt hívjuk késleltetett büntetésnek, ami az időzítés miatt teljesen hibás cselekedet.


Beledörgölöm az orrát az ürülékbe

Semmi értelme és a vége az lesz, hogy félni fog tőled. Légy nagyon türelmes, ez egy hosszú tanulási periódus.

De akkor mégis hogyan csináljam?

Ha észreveszed, pont akkor, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, nyakörvén keresztül húzd fel, és határozottan mondd neki „Nem!”. Vigyázz, ne ijessz rá nagyon. Majd gyorsan vidd ki, és hagyd, hogy befejezze a dolgát. Ezután dicsérd meg őt.

Image

KIPRÓBÁLTÁK ÉS BEVÁLT

Csatlakozz hozzánk és kövess minket!

map icon  Központi címünk: 1194, Budapest, Hofherr Albert utca 38-40. (A parkolás Ingyenes!)
nyitas icon  H-P: 8-20; SZ:8-14 óráig
telefon icon  Vevőszolgálatunk: 06-1/348-3000 (H-P: 8-17 óráig)
level icon  info@happyandfit.eu
© 2020 www.happyandfit.eu Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság.