Tévhitek a csirkeallergiáról

1. Tévhit, hogy a csirke a leggyakoribb táplálék eredetű allergén

Felmérések szerint a bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyák közül csak minden 100. beteg panaszait okozza eleség allergia.
A bizonyítottan allergiában szenvedő állatok közül pedig csupán minden 10. állat allergiás táplálék eredetű allergénekre. Sokkal gyakoribbak a különböző környezeti allergének (pollen, atkák, stb.), illetve a bolhanyál kiváltotta allergiák.

Az elmúlt évtizedben is számos kutatás foglalkozott azzal a témával, hogy melyek a leggyakoribb eleség eredetű allergének kutyák és macskák esetében.

Az eredmények tanulsága szerint, valamint a rendelőnkben végzett vizsgálatok alapján a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének.
- marhahús (36%)
- tej (28%)
- búza (15%)
- tyúktojás (10%)
- csirkehús (9,6%)
- birkahús és a szója (kb. 6%)

Mindent összevetve az összes allergiás kutya csupán kb. 1%-a allergiás a csirkehúsra.

2. TÉVHIT, HOGY A SZÁRNYAS ZSÍR VAGY A CSIRKE ZSÍR ALLERGIZÁL

A fehérjék és a zsírok nem keverendőek! A szárnyas zsír nem fehérje, nem vált ki allergiát.

A tápanyagokat az alábbi módokon csoportosítjuk:
Szervesek:
• Fehérjék
• Szénhidrátok
• Zsírok
• Vitaminok

Szervetlenek:
• Víz
• Ásványi sók

Azoknál a kutyáknál, akiknél eliminációs diéta során megállapítható vagy valószínűsíthető, hogy csirke fehérjére allergiásak, nem mondható ki, hogy csirke zsírra is allergiásak. Ez két teljesen különböző tápanyag.

 3. MIT JELENT A HIDROLIZÁLT FEHÉRJE?

A hidrolizált fehérje „olyan hőkezelt fehérje, amiben a fehérjék annyira apró részekre vannak “darabolva”, hogy az immunrendszer nem érzékeli”.

 4. MIT JELENT AZ ELIMINÁCIÓS DIÉTA?

Az eliminációs diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző összetevőket ki kell iktatni az állat étrendjéből legalább 2 hónapra.
Ha eljutottunk a teljes tünetmentességig, kezdjük el apránként ismét beiktatni az étrendünkbe a gyanús ételeket (ez az úgynevezett provokációs szakasz vagy táplálék terhelés), és egy táplálkozási naplóba jegyezzük fel, hogy mikor jelentkeznek az allergiás tünetek. A megszokott táplálási szokásokhoz való visszatérés fokozatos legyen, az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakcióval járhat. Ha az allergénre fény derült, egyszer s mindenkorra zárjuk ki az állat étrendjéből.

MI A MEGOLDÁS?

HAPPY&FIT PROFESSIONAL PLUS SENSITIVE SOR

A HAPPY&FIT Professional Plus termékei között a hipoallergén/sensitive termékek azok, amiket táplálék érzékeny kutyáknak javaslunk.
A HAPPY&FIT Sensitive termékei az egyféle állati eredetű fehérjeforrás mellett kizárólag hidrolizált fehérjéket tartalmazhatnak.

Csatlakozz hozzánk és kövess minket!

map icon  Központi címünk: 1194, Budapest, Hofherr Albert utca 38-40. (A parkolás Ingyenes!)
nyitas icon  H-P: 8-20; SZ:8-14 óráig
telefon icon  Vevőszolgálatunk: 06-1/348-3000 (H-P: 8-17 óráig)
level icon  info@happyandfit.eu
© 2021 www.happyandfit.eu Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság.